Ana-Maria Florentina Brânza

„Este de datoria părinţilor să le ofere informaţii copiilor şi apoi să-i lase să-şi aleagă drumul”

 

– Bună ziua!

– Bună ziua, domnule Chelaru!

– Cine sunteţi dumneavoastră?

– Mă numesc Ana-Maria Florentina Brânza, am 29 de ani, iar ultimii 18 ani i-am petrecut în sala de scrimă, practicând proba de spadă. Îmi place să cred că, în timpul în care nu concurez pe planşa de scrimă, sunt omul care aduce zâmbete celor din jur. Am urmat Liceul cu program sportiv „Petrache Triscu” din Craiova şi  Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din acelaşi oraş. Sunt legitimată la CSA Steaua Bucureşti, având gradul de căpitan. În anul 2007 am fost numită Maestru Emerit al Sportului.

– Care vă sunt performanţele sportive obţinute până în prezent?

– De la începutul carierei şi până în prezent, am reuşit să ajung pe culmile performanţei, asta şi datorită antrenorilor, şi echipei cu care am lucrat. Cea mai mare realizare în plan sportiv este Medalia de argint obţinută la J.O. Beijing 2008, dar un loc aparte îl deţine şi prima medalie de aur cucerită la C.M. juniori, Gdansk 2001. Aş mai putea enumera medaliile de aur cucerite, în 2010 şi 2011, la Campionatul Mondial, în proba pe echipe. Bineînţeles, titlul european câştigat anul acesta, la Zagreb, în proba individuală. Sunt multiplă campioană naţională la seniori şi juniori. Distincţii: Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu 1 baretă (27 august 2008). Din anul 2007, sunt  Maestru Emerit al Sportului.

– Vă opriţi la aceste performanţe sau continuaţi?

– Nu am avut niciodată intenţia să renunţ la cariera sportivă. Ana Maria Brânza o să fie pe planşă cât timp va putea concura la nivel înalt sau cât sănătatea îi va permite. Imediat după eşecul Londra 2012, am început să mă gândesc la Rio 2016, şi, de ce nu, chiar mai departe! Timpul va decide când mă voi retrage! Datoria mea este să mă antrenez şi să câştig cât mai multe medalii pentru România.

– Cine v-a fost primul antrenor şi cine vă este antrenor în prezent?

– Am început scrima la C.S.S nr. 3 Steaua Bucureşti, sub îndrumarea domnului antrenor Radu Szilagy. După trei ani, am fost selecţionată la Centrul Olimpic de la Craiova şi am lucrat împreună cu domnul Nicolae Mihăilescu şi cu domnul Dan Podeanu, cu cel din urmă continuând pregătirea până la finele anului 2012. Dan Podeanu a fost omul fără de care nici n-aş fi putut visa la podiumuri internaţionale. Fără dânsul, Ana Maria Brânza nu ar fi existat! În prezent, lucrez cu domnii Octavian Zidaru şi George Epurescu. În urma rezultatelor obţinute în acest an, pot spune că formăm o echipă frumoasă, care poate produce multe surprize.

– Ce amintiri vă leagă de debutul dumneavoastră în sport?

– Primul moment care îmi aminteşte de începutul carierei este un campionat naţional de copii desfăşurat la Craiova, unde am obţinut locul 47, din 48 de concurente. Nu aş putea spune că am început tocmai „cu dreptul”, dar acest lucru m-a ambiţionat şi, anul următor, am reuşit să câştig Medalia de aur la aceeaşi competiţie. Cantonamentele de atunci aveau iz de tabără şi totul era o joacă pentru noi. După o viaţă petrecută în sala de scrimă, aduni mii şi mii de momente şi amintiri dragi, chiar dacă nu iese tot timpul cum ne-am fi dorit noi!

– Care sunt criteriile de selecţie pentru acest sport?

– Din punctul meu de vedere, primul criteriu de selecţie în orice sport ar trebui să fie dorinţa de performanţă. Viteza de reacţie este un factor definitoriu în scrimă, un psihic puternic, trăgătorii de mâna stângă au un mare avantaj, o anvergură bună te poate ajuta mult. Având în vedere că scrima este un sport de contact, nu o recomand persoanelor sensibile!

– Ce sfaturi aţi putea da tinerilor care doresc să îmbrăţişeze cariera dumneavoastră?

– Nu mă consider în măsură să dau sfaturi, dar i-aş invita într-o sală de scrimă, şi dacă de la intrare vor simţi că acolo le este locul, vor rămâne. Eu asta am simţit din prima zi în care am luat contact cu acest sport, am încă vie acea imagine în minte. Acest lucru cred că se poate aplica în orice domeniu. Consider că este de datoria părinţilor să le ofere informaţii copiilor şi apoi să-i lase să-şi aleagă drumul. Asta am fost invăţată de mică şi le voi fi mereu recunoscătoare părinţilor!

– Ce model de sportiv aţi avut în perfecţionarea sportivă a dumneavoastră?

– La momentul în care mi-am început cariera sportivă, Laura Badea era modelul de urmat, încă de atunci mi-am propus nu să fiu ca Laura, ci mai bună decât ea! Mai am încă de muncit până să întrec performanţele celei mai bune floretiste din România!

– Aveţi un mesaj pentru admiratorii dumneavoastră?

– Cei care mă susţin în competiţii, cunoscuţi sau necunoscuţi, îmi sunt prieteni. În primul rând, ţin să le mulţumesc pentru suportul lor.. Le doresc să zâmbească, să trăiască, şi să-şi urmeze visele!

Daca ti-a placut articolul dai share sau like:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *